microsoft-logo

Windows XP fortsätter att gå starkt på marknaden – trots att operativsystemet nu har gått under 30 procent av marknadsandelarna.

Enligt de senaste mätningarna finns Windows på 90.69 procent av alla världens datorer, en siffra som är föga förvånande men ändå mycket imponerande. Av denna siffra står Windows 7 för 49.27 procent, Windows XP för 26.29 procent och Windows 8 för 6.36 procent.

Windows Vista har halkat en hel del och slutar på endast 2.89 procent medan allra senaste Windows 8.1 fortsätter att klättra, nu upp till 5.88 procent. Det kommer alltså inte dröja alltför länge innan Vista bara är historia och Windows 8.1 klättrar förbi Windows 8 i antal användare.

Nu när Windows XP inte längre har officiellt stöd hos Microsoft (såvida man inte vill betala dyra pengar för det) lär vi se marknadsandelarna minska i allt snabbare takt. Både företag och privatpersoner kommer att vilja byta ut operativsystemet mot något nyare.

Internet Explorer fortsätter att dominera.

webblasar-marknadsandelar-april-2014
Klicka för en större bild.

Webbläsarna ser ut att ha en tämligen stabil marknad då ytterst små svängningarna sker i antalet användare för de respektive programmen. Internet Explorer dominerar med 48.37 procent av den totala marknaden, följt av Chrome med 14.86 procent, Firefox med 14.10 procent och Safari på fjärdeplats med 13.09 procent.

Efter dessa kommer faktiskt standardwebbläsaren i mobila plattformen Android med 3.66 procent, en bit före norska Opera som stannar på endast 1.76 procent. De sista procenten på 4.16 procent uppgör alla de andra som inte når upp några direkt mätbara siffror eller helt enkelt bygger på någon av de stora tungviktarna.

Siffrorna kommer från NetMarketShare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Mozilla tar bort RSS-stödet från Firefox

Använder du Firefox och läser gärna RSS-flöden direkt i webbläsaren? Då bör…

Microsoft ökar priset på Office 2019 & Windows 10 Enterprise

Microsoft har bekräftat att Office 2019 och Windows 10 Enterprise blir dyrare…

Windows 10 Mail har nu stöd för “inking” med penna, fingrar och datormus

Windows 10 Mail har en ny funktion som gör att du kan…

Ny lösenordshanterare i Microsoft Edge

Nya webbläsaren Edge kommer med inbyggd lösenordshanterare När Windows 10 släpps den…