19 år gammal sårbarhet i Windows – uppdatera idag!

Microsoft Logo

Microsoft Logo

En allvarlig sårbarhet i Windows har lagats av Microsoft i samråd med tekniker från IBM.

Sårbarheten finns i alla Windows-versioner ända tillbaka till Windows 95 – vilket betyder att den har funnits i otroliga 19 år utan att någon tros ha använt den.

Common Vulnerability Scoring System, förkortat CVSS, graderar sårbarheten till 9.3 av 10 poäng på sin skala. Det betyder att hålet som nu lagats med en uppdatering som nyligen skickats ut via Windows Update anses ytterst allvarlig.

Secure Channel drabbad

Hålet återfinns i Microsoft Secure Channel, eller Schannel som det även kallas, och gör att illvilliga kan föra in skadlig kod i en Windows-dator. Denna kod kan sedan använda för att ta över datorn så den kan styras via internet om behovet finns.

Schannel är ett protokoll för att skicka krypterad data över HTTP och alla sårbarheten av den typ som nu lagats är otroligt allvarliga. Dessvärre är det inte första gången som vi får den här typen av nyhet då Apple SecureTransport, GNUTLS, OpenSSL och NSS också drabbats av sårbarheter – alla lagade visserligen, men det är obehagligt likväl.

Uppdatera idag!

Alla med en Windows-dator bör omedelbart kontrollera om det finns nya säkerhetsfixar via Windows Update och i så fall installera dessa.

Webbsajter som skriver om detta: Prisjakt Pryl, Neowin och IDG

Sara
Teknikintresserad till tusen och Microsoft-fantast ut i fingerspetsarna. Mitt liv kretsar kring Microsoft och deras produkter men ibland spårar jag över på andra områden som relaterar till detta.