Microsoft vet när du öppnat din Xbox One S — klistermärke på chassit

Bildkälla: iFixit.com

Om du öppnar din Xbox One S ryker garantin hos Microsoft all världens väg. Det kanske inte kommer som någon nyhet men vi vill gärna lyfta fram det faktum att egna ingrepp i den delikata hårdvaran snabbt kan resultera till en dyr (och onödig utgift).

Kliar det i fingrarna och du faktiskt öppna chassit till konsolen tar det bara sekunder för en Microsoft-tekniker att se det om enheten lämnas in för reparation. Det sitter nämligen ett litet klistermärke som inte går att återställa om höljet plockats av.

Xbox One S är just nu så pass ny att alla enheter fortfarande omfattas av butiksgarantin (för vi gissar att du har en sådan) eller den lagstadgade reklamationsrätten här i Sverige. Så om något händer med din konsol — peta inte själv i sådant som auktoriserade tekniker kan göra åt dig helt gratis.

Klistermärket är olagligt på en del marknader

Visste ni också att klistermärket som används är olagligt på en del marknader? Bland annat i USA där en dom från 1975 förbjuder tillverkare som Microsoft från att sluta erbjuda garantiärenden om reparationer gjorts av andra än auktoriserade tekniker.

Frank Dorman är talesperson på amerikanska Federal Trade Commission (FTC) och han säger i en intervju med webbsajten Motherboard att klistermärket felaktigt kan ge användaren intrycket att konsolen inte kan repareras av icke-auktoriserade delar från tredjepart.

Exempelvis ska man kunna byta hårddisken i konsolen, vilket många användare också gör, om man vill ha mer utrymme. Ett sådant ingrepp som är mycket enkelt ska inte hindra Microsoft från att reparera en felaktig HDMI-port som gått sönder.

Har du någon gång öppna din Xbox-konsol eller planerar du att göra det? Kommentera gärna och berätta!

Sara
Teknikintresserad till tusen och Microsoft-fantast ut i fingerspetsarna. Mitt liv kretsar kring Microsoft och deras produkter men ibland spårar jag över på andra områden som relaterar till detta.