Microsoft förlänger supporten för Windows 10

Microsoft förlänger supporten för Windows 10. Målet är att locka företag att anpassa sina system och uppgradera till operativsystemet.

Förändringen betyder att supportperioden för Windows 10 ökar från 18 månader till 30 månader. En rejält ökning som Microsoft motiverar med att företagskunderna behöver tiden till att säkerställa kompatibilitet med SAC-planen.

Och för dig som undrar vad SAC-planen är så kan det enklaste förklaras som en licensmodell. SAC står för Semi-Annual Channel och betyder att användarna får två stora uppdateringar varje år. Men bara till Windows 10 och Windows Server, inte Office.

Varje uppdatering numreras med årtalet och månaden. Om uppdateringen släpps i mars 2018 blir versionsnumret 1803. Om företaget kör version 1803 av Windows 10 kan de vänta sig 30 månader med säkerhetsuppdateringar, istället för bara 18 som tidigare.

Därefter är det viktigt att företaget uppgraderar med nästa uppdatering, som i sin tur har 30 månader med uppdatering.

Och om företagen inte vill ha SAC-licensmodellen då? Då finns fortfarande den gamla, traditionella Long-term Servicing Channel att använda.

Istället för två stora uppdateringar varje år som med SAC, så betyder det nya versioner av Windows, Office och Windows Server var tredje år; med fem plus fem års support på det.

Sara
Teknikintresserad till tusen och Microsoft-fantast ut i fingerspetsarna. Mitt liv kretsar kring Microsoft och deras produkter men ibland spårar jag över på andra områden som relaterar till detta.