Microsoft Windows 11 Logo Illustration

Visste du att Windows 11 inte har bedömts vara redo för bredare utrullning av Microsoft? Åtminstone inte fram tills nu – Microsoft har idag gjort bedömningen att det sju månader gamla operativsystemet äntligen kan börja rullas ut till betydligt fler användare världen över.

Windows 11 släpptes i oktober 2021, vilket betyder att operativsystemet har funnits på marknaden i ungefär sju månader. Under den tiden har antalet användare stadigt ökat, även om det inte har varit speciellt snabbt. Med dagens nya beslut lär statistiken däremot skjuta i höjden.

Lästips: Windows 11: Nu blir det enklare att flytta program till en ny dator

Microsoft har använt sig av en långsam utrullningsmetod där Windows 11 hittat ut till användarna i olika faser. Har du inte fått uppdateringen till just din dator än så ingår du i en av de senare utrullningarna (vilket kan vara lite irriterande, men du slipper många av de initiala buggarna som drabbat många).

Tidigare i februari rapporterades att Windows finns på fler än 1,4 miljarder (!) enheter världen över. Merparten använder Windows 10 idag. Enligt spelplattformen Steam kör 14,1 procent av användarna Windows 11, vilket skulle motsvara 197 miljoner enheter totalt om vi hade kunnat räkna så.

Vi räknar med att Microsoft passerar 200 miljoner innan de ens hinner blinka och att siffran enkelt passerar 500+ miljoner enheter när dammluckorna öppnas och många som tidigare inte kunde passar på att uppgradera sina datorer.

Frågan är nu bara hur långt Microsoft når med Windows 11. Många kommer att envist bita sig fast med Windows 10 och säga att det är det bättre operativsystemet. Mycket likt hur vissa envist stannat med Windows 7 respektive Windows XP. Vi är inte speciellt förvånade. Varannat stort OS från Microsoft har varit mediokert.

  1. Windows 98 –> Windows Me
  2. Windows XP –> Windows Vista
  3. Windows 7 –> Windows 8/8.1
  4. Windows 10 –> Windows 11

Det ska sägas att Windows 11 är förträffligt bra. Vi uppgraderade snabbt på vår gamingdator och är mer än nöjda med vad Microsoft åstakommit. Det finns dock ett litet problem i att vi inte förstår poängen med uppgraderingen. Vi har inte märkt någon som helst nytta med att byta från Windows 10 (åtminstone inte på ytan).

Under skalet finns så klart många förbättringar som gör Windows 11 till det bättre valet. Koden har optimerats för nyare och modernare hårdvara, säkerheten har ökat och det finns fler gamingrelaterade funktioner. Men är det tillräckligt för att locka över användarna som ogillar förändring? Sannolikt inte.

Den som vågar sig på att prova Windows 11 kan göra det riskfritt (nåja) i tio dagar. Om du uppgraderar till Windows 11 på din dator så kan du inom den tidsperioden återgå till Windows 10 om du vill. När tio dagar har gått…så är det kört. Då är installationen permanent.

I vissa fall är uppgraderingen till Windows 11 helt kostnadsfri. För prisuppgifter om vad operativsystemet kostar om du måste betala så kan du kolla hos Tekniksmart här.

Via ExtremeTech

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Microsoft Modern Keyboard – fingeravtrycksläsare och premiumkänsla

Microsoft har introducerat en fingeravtrycksläsare till ”Modern Keyboard” — ett nytt tangentbord…

Windows 11: Nu blir det enklare att flytta program till en ny dator

Om det är något som många bävar inför så är det flytten…

Mozilla tar bort RSS-stödet från Firefox

Använder du Firefox och läser gärna RSS-flöden direkt i webbläsaren? Då bör…

Outlook.com Premium — här är alla nyheter som kommer

Outlook.com Premium kan bli en dundersuccé om Microsoft spelar alla sina kort…