Microsoft Internet Explorer 11 logo

Microsoft har sedan länge meddelat att de tar bort stödet för webbläsaren Internet Explorer i år. Datumet att lägga på minnet är den 15 juni. Efter det datumet så kommer Microsoft inte uppdatera webbläsaren eller ge stöd via supporten till varken privatpersoner eller företag.

Så vad betyder det här för dig? Rent praktiskt betyder det att du (redan idag) använder en utdaterad webbläsare som knappt får någon kärlek överhuvudtaget. Microsoft släpper inga buggfixar eller nya funktioner, och efter den 15 juni så kommer inte heller några säkerhetsfixar som tätar sårbarheter.

Internet Explorer är en erkänt osäker webbläsare att använda. Den har sårbarheter som kan nyttjas av hackare och många webbsajter inkluderar inte stöd för den gamla webbläsaren idag. Det betyder att vissa tjänster och sajter kanske inte fungerar som tänkt.

Om du vill fortsätta att använda Internet Explorer så kan du så klart göra det. Men det är helt på egen risk.

Microsoft Edge Logo
Använd Microsoft Edge istället – en mycket bättre webbläsare än Internet Explorer. Vi lovar.

Microsoft vill istället att du migrerar till den nyare och kraftigt förbättrade webbläsaren Edge. Den bygger på samma kodbas som Google Chrome, vilket är Chromium, men har Microsofts egna förbättringar och implementationer som gör webbläsaren mer praktisk för den som använder företagets tjänster och produkter.

Även om du inte är kund hos Microsoft på något vis så är faktiskt Edge en mycket användbar och praktisk webbläsare. Vi rekommenderar faktiskt Edge som ett bättre alternativ till Google Chrome och Mozilla Firefox.

FAQ om Internet Explorer

Vad händer efter den 15 juni 2022?

Microsoft lägger ned stödet helt för Internet Explorer. Det betyder att supporten inte hjälper med ärenden som rör webbläsaren och inga fler säkerhetsfixar släpps för att fixa sårbarheter. Webbläsaren är helt lämnad åt sitt öde.

Vilken webbläsare är bäst att använda istället för Internet Explorer?

Det finns många bra webbläsare som kan ersätta Internet Explorer. Den största idag är Google Chrome, följt av Mozilla Firefox och Apple Safari. Det bättre alternativet enligt oss är Microsoft Edge som bygger på samma grund som Chrome men med fler förbättringar.

När släpptes Internet Explorer?

Microsoft lanserade webbläsaren Internet Explorer den 16 augusti 1995. Webbläsaren blev snabbt den föredragna hos miljontals internetanvändare och dominerade marknaden innan Google Chrome tog över som marknadsledare. Idag är det bara ett litet antal användare som fortfarande använder Internet Explorer.

Hur många använder Internet Explorer?

Enligt Statcounter har Internet Explorer en marknadsandel på 0,39 procent (april 2022).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Microsoft Modern Keyboard – fingeravtrycksläsare och premiumkänsla

Microsoft har introducerat en fingeravtrycksläsare till ”Modern Keyboard” — ett nytt tangentbord…

Windows 11: Nu blir det enklare att flytta program till en ny dator

Om det är något som många bävar inför så är det flytten…

Många nyheter till nya Microsoft OneNote (2022)

Microsoft har äntligen börjat testa den nya OneNote-appen. Det här är en…

Mozilla tar bort RSS-stödet från Firefox

Använder du Firefox och läser gärna RSS-flöden direkt i webbläsaren? Då bör…