microsoft windows 11 key tadas sar unsplash
Foto: Tadas Sar, Unsplash

Windows rapporterar att något är fel med hårddisken, datorn kraschar med BSOD-skärm och du får generella felmeddelanden när du försöker kopiera filer eller starta program. Känner du igen dig? Ingen fara, det finns lösningar och om det är hårddisken / SSD:n som är problemet så är det enkelt att ta reda på om just det är problemet.

Här går vi igenom de vanligaste sätten att identifiera problem med lagringsenheter och hur du fixar dem.

Lästips: Windows 11: Nu blir det enklare att flytta program till en ny dator

Så fixar du problem med hårddisken eller SSD:n

Kör CHKDSK-kommandot

Den allra första åtgärden som du ska göra är att göra en grundlig hårddiskkontroll med Windows egna, inbyggda kontrollverktyg. CHKDSK-kommandot hjälper dig att hitta och identifiera problem som behöver fixas snabbt.

  1. Öppna Startmenyn > Välj sökrutan > Skriv CMD
  2. Högerklicka på Kommandotolken > Välj att köra som administratör
  3. I Kommandotolken skriver du chkdsk c: /r > Tryck Enter
  4. Om du får en prompt om att köra CHKDSK vid nästa omstart så trycker du Y följt av Enter.
  5. Starta om datorn

Skanna datorn efter virus / malware

Det finns alltid en liten risk att datorn har infekterats med skadlig kod, så kallat malware. Får du ofta felmeddelanden om att hårddisken krånglar så bör du – efter att ha kört CHKDSK-kommandot – göra en ordentligt viruskontroll.

Windows Defender är ett inbyggt skydd i Windows som hjälper till med att hålla skadlig kod borta. Du bör ha åtminstone Defender aktiverat, men ännu hellre skaffa ett komplett säkerhetspaket med antivirusprogram och brandvägg.

Installera och/eller kör antivirusprogrammet > Starta sen om datorn.

ssd smart crystaldiskinfo 2022
Den ena enheten är mycket varmare än den andra – men det är helt enligt specifikationerna.

Gör ett S.M.A.R.T-test av hårddisken eller SSD:n

När en hårddisk eller SSD börjar krångla så finns risken att det är ett hårdvarufel. Det betyder i värsta fall att hela enheten måste kasseras och att du behöver köpa en ny lagringsenhet. Tacksamt nog är det enkelt att ta reda på om det är ett hårdvarufel då alla nyare lagringsenheter har en inbyggd felsökningsfunktion.

Det bästa sättet att kontrollera diskhälsan är att använda ett gratisverktyg. Ett av de bästa just nu är CrystalDiskInfo som är helt kostnadsfritt att ladda ner och använda på din Windows-dator.

Du hittar gratisverktyget här.

CrystalDiskInfo avslöjar diskhälsan med en övergripande hälsopoäng (räknat i procent). Som ni ser på bilden ovan så har vi testat två av våra enheter där den äldre har ett lägre hälsopoäng på 92 % medan den nyare är på 98 %. Båda är helt friska och problemfria.

Förutom hälsopoängen så ser du hur många timmar dina lagringsenheter har varit igång, hur många uppstarter de har gjort (från strömlösa till fullt aktiva), hur mycket data som har skrivits respektive lästs och mycket mer.

Om hälsostatusen på dina hälsoenheter inte är “Bra” så bör du omedelbart säkerhetskopiera all viktig data och se dig om efter en ersättningsenhet.

Reparera Windows

Om du har gjort en check av hårddisken eller SSD:n, kört ditt antivirusprogram och läst av S.M.A.R.T-statusen utan att hitta felaktigheter: Då är det dags att se om det är Windows själv som är problemet.

Första steget är att göra en reparation av Windows. Det händer att systemfiler krånglar och det kan ställa till det på många olika sätt. Bland annat med BSOD-skärm, systemkrascher och annat otrevlig. Och ibland kan det påverka lagringsenheten och hur den presterar.

Genom att reparera Windows så återställer vi viktiga systemfiler till sin ursprungliga funktionalitet. När Windows gör en reparation så kontrollerar den om alla systemfiler är valida och byter ut dem om de inte motsvara operativsystemets förväntningar vid filkontrollen. Allt sker automatiskt, så du behöver inte göra mer än att initiera processen.

Så reparerar du Windows 10 och Windows 11

  1. Anslut ett installationsmedium för den version av Windows som du använder just idag. Exempelvis ett USB-minne eller en DVD-skiva med installationsfilerna.
  2. Starta om datorn och välj att starta installationsprogrammet från USB:n eller DVD-skivan.
  3. När du kommer till knappen “Install now” så väljer du “Repair your computer” istället.
  4. Välj “Troubleshot” och följ instruktionerna på skärmen.

Alternativet om du inte har installationsfilerna är att starta om datorn och trycka F11 upprepade gånger under hela uppstarten tills du får upp menyn “Advanced Options”. Välj “Troubleshot” och följ instruktionerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Starta Outlook i felsäkert läge – så enkelt är det

Om problemen hopar sig – starta Outlook i felsäkert läge. Det enklaste…

Importera e-post till Outlook.com från Gmail & Yahoo

Det är nu enklare än någonsin att byta ut sin nuvarande e-posttjänst…

Så stänger du av uppdateringar för appar i Windows 10

Microsoft tillåter äntligen blockering av uppdateringar till applikationer i Windows 10. Har…

Starta direkt i skrivbordsläget med Windows 8.1 – så enkelt är det

Starta Windows 8 direkt i skrivbordsläget. Den som vill hoppa över det…