nokia-lumia-logo
En av marknadens minst använda operativsystem för mobila enheter kan också vara den absolut säkraste. Det menar Steve Lord på säkerhetsföretaget Mandalorian Security Services Ltd som pekar på flera tunga fördelar för Windows Phone – plattformen som Microsoft nu arbetar för att fasa ut från marknaden till fördel för Windows 10.

På frågan om vilket operativsystem som är förenat med störst risker pekar Steve Lord på Android som hans förstahandsval om han skulle utföra en attack. Det är det lättaste operativssystemet att komma åt via sårbarheter kring e-post och meddelanden. Därefter menar han att IOS är nästa val, Blackberry på tredjeplats och slutligen Windows Phone som sista.

När det kommer till att välja gamla smartphones anser Steve Lord att man istället ska välja en så kallad dump-phone då denna är förenad med färre risker. Givetvis tappar man mycket i funktionalitet men med ökad säkerhet får man helt enkelt välja – vad ska prioriteras?

Enkla knep som säkrar dig

Det finns några grundläggande knep som gör att telefonen blir säkrare och allt handlar om hur användaren hanterar den.

  • Installera aldrig applikationer som inte kommer ifrån respektive plattforms appbutik. Android har Google Play Store, IOS har App Store och Windows Phone får sina applikationer från Microsoft Store. Installera aldrig något utanför dessa appbutiker!
  • Var försiktig med vilka länkar du klickar på i e-postmeddelanden och på webbsajter. Om din webbläsare har flaggat en sida som skadlig så bör du hedra den flaggan och gå tillbaka.
  • Ge aldrig bort dina inloggningsuppgifter, personlig information eller annat till andra än dina betrodda mottagare. Det är bra att vara skeptisk mot allt och alla så länge man inte går till överdrift. Ska den där mottagaren verkligen ha dina inloggningsuppgifter? Hm…

Säkerhet blir allt viktiga i takt med att smartphones blir mer avancerade. Idag kan en enda smartphone hålla tusentals kontakter, bilder, lösenord, anteckningar, dokument och mycket, mycket mer. För att inte tala om förinloggningar i applikationer till Facebook, Twitter, Google, Microsoft, Apple och andra tjänster.

Ha alltid skärmlås på telefonen och tvinga tjuvar att nollställa telefonen om den skulle bli stulen. Du vill INTE att någon får åtkomst till ditt e-postkonto eller sociala tjänster.

Jag använder Iphone idag men kanske skulle byta till Windows Phone i framtiden. Vad använder du?

Läs mer om nyheten på whatmobile.net.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Spara bifogade filer från Outlook.com till OneDrive

Spara direkt från Outlook.com till OneDrive Microsoft rullar just nu ut en…

Microsoft 365 finns nu i Apple App Store

Microsoft har släppt ett samlingspaket med Office-appen, Outlook, OneDrive och OneNote i…

WhatsApp slutar fungera med Windows Phone 8.0

Använder du WhatsApp på en mobiltelefon med Windows Phone 8.0? Då är…

Office för Android stöder nu fler molntjänster — Dropbox & Box med i listan

Office för Android har uppdaterats med stöd för flera typer av molnlagring.…