Microsoft Windows 11 Logo Illustration

Microsoft har länge tillåtit att Windows 11 aktiveras med hjälp av produktnycklar för Windows 7 eller Windows 8. Ett kryphål som många har använt för att spara några hundralappar när de uppgraderat operativsystemet – men nu är det slut på den saken.

Vad har hänt?

Microsoft har stängt det sista kryphålet som gjorde att produktnycklar för Windows 7 och Windows 8 kunde användas för att aktivera Windows 11. Samma kryphål gjorde det möjligt att aktivera Windows 10 för de som inte ville hoppa direkt till den senaste generationen av Windows.

Varför stängde Microsoft kryphålet?

Det vet vi inte just nu. Microsoft annonserade i förväg att hålet skulle tätas, dock utan att säga exakt när det skulle hända. Användare kunde fortsätta aktivera produktnycklar under nästan en hel månad tills det plötsligt inte längre gick. Den 11 oktober 2023 rapporterade The Verge att hålet var stängt.

We can’t activate Windows on this device because you don’t have a valid digital license or product key

Är produktnycklar för Windows 7 / 8 helt oanvändbara?

Nej, produktnycklarna för Windows 7 och Windows 8 är faktiskt fortsatt användbara, men bara kortsiktigt.

Du kan fortfarande använda nycklarna för att installera Windows 10 och Windows 11. De fungerar bara inte till att registrera operativsystemet mot Microsofts servrar. Så du måste fortfarande köpa en nyckel i slutändan.

Hur mycket kostar Windows 11?

Det beror på vilken typ av produktnyckel som du vill köpa. En OEM-nyckel från svenska återförsäljare kostar en rejäl slant. Räkna med uppåt 1 700 kronor för den svenska versionen.

Köper du från en mindre reputabel butik på internet så kan du komma undan med runt 150 kronor om du har tur, till och med mindre än så. Tänk bara på att de här nycklarna aldrig är garanterade att fungera och i värsta fall får du en gammal produktnyckel för Windows 7 / 8 som inte längre fungerar att aktivera.

FAQ

Vad kostar Windows 11?

Från cirka 150 kronor från diverse sajter på internet, till runt 1 700 kronor för Windows 11 Home (OEM) från en svensk återförsäljare.

Fungerar nycklar för Windows 7 / 8 till att aktivera Windows 11?

Nej. De gamla produktnycklarna har fungerat till att aktivera Windows 10 och Windows 11, men Microsoft stoppade den möjligheten den 11 oktober 2023.

Är produktnycklar för Windows 7 / 8 oanvändbara?

Nej. De kan fortfarande användas till att installera nyare versioner av Windows. Du kan dock inte aktivera Windows 10 eller Windows 11 med dem.

You May Also Like

Microsoft Modern Keyboard – fingeravtrycksläsare och premiumkänsla

Microsoft har introducerat en fingeravtrycksläsare till ”Modern Keyboard” — ett nytt tangentbord…

Windows 11: Nu blir det enklare att flytta program till en ny dator

Om det är något som många bävar inför så är det flytten…

Mozilla tar bort RSS-stödet från Firefox

Använder du Firefox och läser gärna RSS-flöden direkt i webbläsaren? Då bör…

Outlook.com Premium — här är alla nyheter som kommer

Outlook.com Premium kan bli en dundersuccé om Microsoft spelar alla sina kort…