Microsoft Logo 2022

Det går framåt för Microsoft, men ytterst långsamt. I en ny rapport från Redmond-företaget så skriver de att tillväxten är den lägsta på fem år.

Intäktstillväxten under första kvartalet var 50,12 miljarder USD, vilket är en ökning med 11 procent från år till år. Bara marginelt högre än analytikernas förväntningar.

Nettointäkterna däremot minskade till 17,56 miljarder USD för kvartalet som slutade den 30 september. En minskning från 20,51 miljarder USD för samma period under förra året.

Tillväxtmotorn Azure bromsar in – kraftigt

Microsoft Azure

Främst märks molntjänsten Azure som en neddragande del. Det har varit en kraftfull tillväxtmotor för Microsoft de senaste åren, men med rådande omvärldssituation så har även den bromsat in rejält.

Bara under första kvartalet 2023 (ja, vi pratar räkenskapsår här) så minskade tillväxten till 35 procent. Och Microsoft räknar kallt med att det inte blir några förbättringar under innevarandra kvartal.

Analytikerna som kollar på Azure har satt en förväntning på 36,5 procents tillväxt för molntjänsten. Det är alltså en analys som inte stämde, även om det bara slår på 1,5 procentenheter.

Lästips: Microsoft: Nu är Windows 11 redo att rullas ut till alla

Globala PC-försäljningen går neråt

En anledning till varför Microsofts tillväxt går dåligt är den globala försäljningen av datorer. Den går nämligen uruselt just nu och det har fått Windows OEM att tappa hela 15 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Hela segmentet har gått sämre än många kunnat förutspå. För Microsoft låg analyserna på beräknade intäkter strax under 17 miljarder USD för kvartalet. Den verkligen summan beräknas nu ligga på mellan 14,5 och 14,9 miljarder USD istället.

Analytikernas kommentar på Microsofts rapport

I ett uttalande till Reuters så säger Bob O’Donnell, analytiker på TECHnalysis Research att covid-pandemin slår mot Microsoft nu istället för när man initialt trodde att påverkan skulle ske.

På ett konstigt sätt, förväntade sig alla att det skulle komma en katastrof när pandemin slog till. Men det blev raka motsatsen. Men vid någon punkt så måste den påverkan komma och den slår till nu.

Och samtidigt säger Haris Anwar på Investing.com följande:

Om de-accelereringen av tillväxten fortsätter så kan det skada investeringsmöjligheterna i företags aktier som normalt är säkra från marknadsstörningar.

Vidare menar Bob O’Donnell från TECHnalysis Research att Microsoft är ett diversifierat företag och att de har goda förutsättningar för att klara även tuffare tider.

Via Reuters

Microsoft sparkar 1 800 anställda

En tidigare nyhet från Axios.com är att Microsoft sparkar nära 2 000 personer.

Enligt uppgift så påverkas personer över hela världen och potentiellt från alla avdelningar inom bolaget.

Att Microsoft sparkar anställda är knappast någon stor sak. Det är bara ett av många större företag som antingen slutat anställda eller faktiskt har sagt upp delar av sin personal nu när tiderna är extra hårda.

Via Axios

You May Also Like

Microsoft Modern Keyboard – fingeravtrycksläsare och premiumkänsla

Microsoft har introducerat en fingeravtrycksläsare till ”Modern Keyboard” — ett nytt tangentbord…

Windows 11: Nu blir det enklare att flytta program till en ny dator

Om det är något som många bävar inför så är det flytten…

Många nyheter till nya Microsoft OneNote (2022)

Microsoft har äntligen börjat testa den nya OneNote-appen. Det här är en…

Mozilla tar bort RSS-stödet från Firefox

Använder du Firefox och läser gärna RSS-flöden direkt i webbläsaren? Då bör…