Utvecklare attackerar Microsoft för påstådd teknikstöld

microsoft-internet-explorer-3
Internet Explorer 3

En utvecklare har gått ut med anklagelser om att Microsoft ska ha stulit en idé från hans företag och potentiellt tjänat miljarder på det.

Företaget V_Graph presenterade 1996 en produkt för Microsoft som kallades “Web Widgets”. Med hjälp av denna var det möjligt att implementera information från internet direkt i program och V_Graph undrade om inte Redmond-företaget vill sluta ett avtal med dem för användning i webbläsaren Internet Explorer.

Nu blev det aldrig till ett avtal och V_Graph fick gå hem tomhänta, men för Microsoft har den typen av produkt blivit en ordentlig kassako. Bara månader efter att de presenterats för Web Widgets kom en liknande funktion i Internet Explorer 3 och 1997 fick Microsoft ett patent godkänt med beskrivningen “a web browser control for incorporating web browser functionality into application programs”.

Detta patent är ett av många som Microsoft använder för att dra in avgifter från tillverkare som använder Android – och nu verkar det som att grundaren av V_Graph, Rob Morris, vill ha en del av kakan.

På frågan varför Morris inte valt att agera färrän nu svarar han att Microsoft kört ner hans företag helt i botten och att det saknats pengar. Men med så kallad crowdfunding finns nu en möjlighet att få tillräckligt med pengar för att skicka in en ansökan till US Patent Office och försöka få patent överskrivet.

35 000 dollar är målet för crowdfundingprojektet som starts men Morris satsar högre än så. Hela 250 000 dollar vill han få in så att målet kan drivas av honom själv på plats – något som inte lär ske den närmaste tiden. Det har nämligen bara trillat in 234 dollar i skrivande stund. Långt ifrån vad som behövs för att göra något åt patentet.

Ni kan läsa mer om crowdfundingprojektet ‘Free the Browser’ här.

Sara
Teknikintresserad till tusen och Microsoft-fantast ut i fingerspetsarna. Mitt liv kretsar kring Microsoft och deras produkter men ibland spårar jag över på andra områden som relaterar till detta.