Microsoft OneNote Logo 2022

Microsoft har äntligen börjat testa den nya OneNote-appen. Det här är en omarbetad app som slår ihop gamla OneNote och nyare (men inte lika omtyckta) OneNote för Windows 10 – och de första indikationerna är att Microsoft har något riktigt bra på gång.

De övergripande nyheterna är att designen har omarbetats och att det tillkommer nya funktioner. Och det första som du kommer att märka är att appen har blivit mer utseendemässigt i linje med Windows 11 och Office-sviten. Appen smälter in i systemet på ett bättre sätt med delade, grafiska detaljer.

Som exempel finns exempelvis indikatorn för olästa meddelanden som återfinns i alla andra Office-appar. Och hela appen använder nu den Mica-effekt som även Windows 11 använder. I det stora hela så har OneNote fått ett modernare och rundare utseende som är betydligt mer tilltalande.

microsoft onenote 2022 new design 1
Omarbetad design som har blivit modernare och stilrenare.

Andra förbättringar är att fullskärmsläget har blivit bättre, listvisningen har optimerats och navigeringsvyerna har också fått en översyn.

En stor nyhet är att den nya sorteringen av sidorna i OneNote ger större flexibilitet i hur de presenteras för användaren. Du kan nu välja mellan sortering i alfabetisk ordning, efter skapelsedatum och när de har redigerats.

Nästa stora förbättring är att den som använder OneNote på en platta med pekskärm och aktiv styluspenna kan göra mycket mer med denna. Bland annat kan OneNote automatiskt göra raka linjer och skapa former utifrån vad du ritar på skärmen, eller göra om ditt skribblande till text.

Och äntligen har vi fått en digital linjal som du kan vrida 360 grader precis som du vill. Du kan även lägga till bilder direkt från en ansluten kamera, vilket är en trevlig liten detalj.

microsoft onenote 2022 new design 2
Mycket bättre upplevelse med styluspenna – och nu äntligen med en linjal!

Det är tydligt att Microsoft har optimerat OneNote för att appen ska fungera optimalt för Surface-användare som har den tillhörande styluspennan. Vi vill mena att det är ett positivt steg i rätt riktning, inte minst för studenter och kontorsarbetare som ofta använder sig av pennan.

Bland nyheterna är att OneNote har stöd för Surface Slim Pen 2 vilket är en av de nyare modellerna. Den kostar runt tusenlappen och fungerar med alla nyare Surface-modeller. Du kan läsa mer om Slim Pen 2 här. Microsoft har en tidigare uttalad målsättning att göra OneNote till en app som är en “pen-first experience”.

Vi vet var Microsoft har sitt fokus och det kommer att visa sig inom de kommande månaderna hur väl de har lyckats.

OneNote är visserligen kostnadsfri att ladda ner, installera och använda. Men, om du vill ha tillgång till alla funktioner så krävs att du har en aktiv prenumeration på Office-sviten, alternativt har köpt det fristående Office-paketet.

Du ladda ner OneNote gratis från Microsofts officella produktsida här. Appen kräver Windows 7 eller senare, alternativt macOS 10.14 “Mojave” eller senare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Microsoft Modern Keyboard – fingeravtrycksläsare och premiumkänsla

Microsoft har introducerat en fingeravtrycksläsare till ”Modern Keyboard” — ett nytt tangentbord…

Windows 11: Nu blir det enklare att flytta program till en ny dator

Om det är något som många bävar inför så är det flytten…

Mozilla tar bort RSS-stödet från Firefox

Använder du Firefox och läser gärna RSS-flöden direkt i webbläsaren? Då bör…

Outlook.com Premium — här är alla nyheter som kommer

Outlook.com Premium kan bli en dundersuccé om Microsoft spelar alla sina kort…