hacker attack sakerhet malware

Populära gratisprogrammen Audacity och Classic Shell har spridit malware till hundratals användare. Detta efter ett allvarligt hackerintrång på de officiella servrarna där installationsfilerna finns att ladda ner.

Enligt FossHub som tillhandahåller filerna skedde attacken mot servrarna den 2 augusti och efter en mängd säkerhetsåtgärder var allt återställt dagen därpå. Skadan är dock redan skedd och installationsfilerna som laddades ner kan ha drabbat flera hundra datorer världen över.

Tacksamt nog är den skadliga koden som följde med installationsfilerna inte värre än att den hindrar Windows-datorer från att starta upp normalt. Vad som sker är att datorns ”master boot record” skrivs över med ett meddelande från hackergruppen som tagit på sig serverattacken.

Alla filer på hårddisken finns kvar och det finns inget omedelbart hot mot användarna som drabbats. Hackergruppen, som kallar sig Cult of Razer, hade lika gärna kunnat installera ransomware eller annat otyg som tvingat användarna att betala tusentals kronor.

Istället är allt som behövs för att reparera datorn en installationsskiva eller ett usb-minne med installationsfilerna för Windows 7, Windows 8.1 eller Windows 10 (beroende på vilken version du har på datorn).

bootrec-fixmbr-fixboot

Så här återställer du master boot record

Om du är drabbad är det relativt enkelt att komma igång med datorn igen. Starta om datorn från dvd-skivan eller usb-minnet med Windows installationsfiler. Välj att reparera datorn i menyn som visas efter att du valt språk.

Klicka dig vidare till kommandoprompten. När den visas skriver du följande i ordningen som de står.

  1. bootrec.exe /fixmbr
  2. bootrec.exe /fixboot
  3. bootrec.exe /rebuildbcd

Den första punkten skriver om master boot record så att datorn vet var din installationsplats för Windows finns. Det är det första grundläggande steget för att BIOS överhuvudtaget ska kunna gå vidare med startprocessen.

Andra punkten lägger till en så kallad ”boot sector” till partitionen (du hittar denna i Utforskaren med en bokstav. Exempelvis C: eller D:) där Windows finns installerad. Även denna behövs för att datorn ska kunna starta upp ordentligt med Windows.

Sista punkten skapar en detaljerad lista över det som ska laddas när datorn startar upp. Tillsammans ger alla punkterna BIOS vad som behövs för att kunna starta Windows normalt.

Du kan nu starta om datorn och bör nå Windows som vanligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Microsoft Modern Keyboard – fingeravtrycksläsare och premiumkänsla

Microsoft har introducerat en fingeravtrycksläsare till ”Modern Keyboard” — ett nytt tangentbord…

Windows 11: Nu blir det enklare att flytta program till en ny dator

Om det är något som många bävar inför så är det flytten…

Mozilla tar bort RSS-stödet från Firefox

Använder du Firefox och läser gärna RSS-flöden direkt i webbläsaren? Då bör…

Många nyheter till nya Microsoft OneNote (2022)

Microsoft har äntligen börjat testa den nya OneNote-appen. Det här är en…