Microsoft Cortana

Microsoft och Intel arbetar tillsammans för att göra digitala assistenten Cortana smartare och mer användbar än någonsin. De båda jätteföretagen har samarbetat inom en mängd olika kategorier de senaste åren, men just nu fokuserar de på Cortana och förhoppningarna är höga.

Röststyrningen av Windows 10 blir allt bättre för varje uppdatering till assistenten och det märks inte minst med den i skrivande stund senaste mjukvaran. Nyligen uppdaterades Cortana med en mängd nya röstfunktioner för att styra uppspelning av musik och annan media samt att du kan stänga av datorn vi ett enkelt kommando.

Samtidigt vill Intel göra det möjligt att starta datorn bara genom att säga “Hey, Cortana”. Hur långt ifrån datorn man kan vara för att Cortana ska uppfatta kommandot vet vi så klart inte. Om Microsoft ska lyckas sprida intresset krävs att assistenten fungerar i hela hemmet, likt hur väl Amazon Alexa arbetar.

— Vi ser en värld av möjligheter kring artificiell teknologi. Våra ingenjörer har arbetet nära Microsoft för att implementera röstigenkänning som fungerar på längre avstånd och förbättrat röstaktivering med datorer, vilket gör dem mycket mer intuitiva, förklarar Intel om samarbetet.

Inte fortsätter med att användarna ska kunna styra Cortana och anslutna tillbehör från längre avstånd och komma åt viktigt information bara med rösten. Likt hur det fungerar idag, men mer avancerat och med stöd för fler funktioner och program.

Här i Sverige fungerar inte Cortana men på de marknader där digitala assistenten stöds kommer frukterna av samarbetet troligtvis att blir riktigt välkomna. Redan idag ser vi hur andra lösningar som Siri från Apple och Google Assistant börjat göra ett positivt avtryck på svenska marknaden. Dock är det få som använder dem till vardags, något vi hoppas ändras i framtiden.

Kritiska röster mot allt större övervakning i hemmen

Givetvis höjs nu röster för att övervakningen i våra hem blir allt mer påträngande när datorer, mobiltelefoner och andra smarta produkter hela tiden lyssnar på våra samtal. Samsung kritiserades hårt för att deras Smart TV avlyssnade allt som sades och den sydkoreanska tillverkaren gick ut med en varning om att aldrig prata om känsliga saker framför deras tv-apparater.

När Microsoft släppte Kinect för Xbox hördes varnande röster om att de inbyggda mikrofonerna skulle kunna användas för att avlyssna alla i närheten, kritik som Microsoft inte alls ville ta åt sig. Alla företag som använder röstigenkänning använder datorer för att lyssna och identifiera röstkommandon; det är (påstår de) aldrig människor som hör vad man säger.

De som värnar om sin personliga integritet bör kanske vara försiktiga med digitala assistenter och stänga av funktioner som kräver kameror och mikrofoner. Men det gör också att en del tekniska prylar begränsas i hur de kan användas, och i vissa fall inte så lite heller. Smarta klockor med mikrofon för röststyrning gör dem supersmarta att använda. Får du ett SMS kan du med diktering svara på dessa utan att ens röra telefonen.

—Det här är bara början. Arbetet vi gör hjälper till att driva innovation även på andra områden, från hårdvaruförbättrande autentisering via Window Hello och Intel Authenticate, till ännu större fokus på uppkoppling — med start idag med LTE, skriver Intel på sin webbsajt.

Vad tror ni om samarbetet mellan Microsoft och Intel? Är de digitala assistenterna här för att stanna — och hur ser du på säkerhetsriskerna med att ha mikrofoner som ständigt lyssnar på allt du säger? Kommentera gärna och berätta om dina tankar kring ämnet!

Läs mer på Intels officiella webbsajt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Microsoft Modern Keyboard – fingeravtrycksläsare och premiumkänsla

Microsoft har introducerat en fingeravtrycksläsare till ”Modern Keyboard” — ett nytt tangentbord…

Windows 11: Nu blir det enklare att flytta program till en ny dator

Om det är något som många bävar inför så är det flytten…

Många nyheter till nya Microsoft OneNote (2022)

Microsoft har äntligen börjat testa den nya OneNote-appen. Det här är en…

Mozilla tar bort RSS-stödet från Firefox

Använder du Firefox och läser gärna RSS-flöden direkt i webbläsaren? Då bör…